Thuisverpleging

Just another SeoBureau site

By - admin

Automatische defibrillators (AED’s)

Helaas niet. AED’s  kunnen niet iedereen redden die een plotselinge hartstilstand (SCA) krijgt. Als iemand echter een plotselinge hartstilstand krijgt als gevolg van fibrillatie, kan defibrillatie de enige kans op overleving zijn.

Maar voordat we in de verschillende soorten hartritmes duiken – en ontdekken welke schokbaar zijn en welke niet – gaan we een paar schokkende statistieken delen over plotselinge hartstilstand (SCA) en hartstilstand buiten het ziekenhuis (OHCA).

SCHOKKENDE STATISTIEKEN OVER SCA EN OHCA

In 2015 bedroeg het sterftecijfer bij plotselinge hartstilstand buiten het ziekenhuis 366.807 in de VS.
Elk jaar sterven wereldwijd 17,9 miljoen mensen aan hart- en vaatziekten.
Elk jaar komen er in de VS 350.000 hartstilstanden voor buiten het ziekenhuis.
Slechts 46% van de mensen die een hartstilstand krijgen, krijgt de hulp die ze nodig hebben voordat het ambulancepersoneel arriveert.
Als reanimatie onmiddellijk na een hartstilstand wordt toegediend, kan de overlevingskans van een persoon verdubbelen of verdrievoudigen.
45% van de slachtoffers van een hartstilstand buiten het ziekenhuis overleeft wanneer omstander-reanimatie wordt toegediend.

WAT IS HET VERSCHIL TUSSEN EEN SCHOKBAAR HARTRITME EN EEN NIET-SCHOKBAAR HARTRITME?

Schokbare ritmen
Ventrikeltachycardie (VT of V-tach) en ventrikelfibrilleren (VF of V-fib) zijn beide schokbare ritmen.

Zowel V-tach als V-fib kunnen met defibrillatie worden behandeld. V-fib komt het meest voor en treedt op wanneer een normaal hartritme onregelmatig wordt, kort en te snel slaat. “Dit is de ernstigste van alle aritmieën. V-fib treedt op wanneer onregelmatige signalen de hartkamers doen trillen. Het hart kan geen bloed meer pompen, met een hartstilstand (AHA) tot gevolg.”

Een andere veel voorkomende vorm van hartritmestoornissen die tijdens een hartstilstand optreedt, is ventriculaire tachycardie. Bij ventriculaire tachycardie slaat het hart sneller dan normaal, ongeveer 100 of meer slagen per minuut, en kloppen de onderste kamers niet synchroon met de bovenste kamers.

Bekijk dit artikel uit de Interactieve cardiovasculaire bibliotheek van de AHA om V-tach en V-fib in actie te zien.

Niet-schokbare ritmes
De twee niet-schokbare ritmes zijn pulseloze elektrische activiteit (PEA) en asystolie. Als een AED deze ritmes en activiteit detecteert, krijgt u een bericht te zien met de tekst “geen schok aanbevolen”. In deze gevallen zijn het identificeren van de primaire oorzaak en het uitvoeren van goede reanimatie – en het toedienen van epinefrine, indien beschikbaar – de enige middelen die u hebt om de patiënt te reanimeren.

 

Om meer te weten te komen over V-fib en V-tach en hoe AED’s kunnen helpen de overlevingskansen van SCA te verbeteren, kunt u uw reanimatie- en AED-certificaten behalen!

AED kopen? Kijk dan eens bij  aedmaster.nl